UNIT AMANAH SEBAGAI SUATU KERJAYA YANG HALAL DI SISI AGAMA DAN UNDANG-UNDANG

Anda akan dilatih untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya dengan latihan yang sistematik dan mudah.

Peluang kerjaya sebagai Perunding Unit Amanah sangat menarik dan kompetitif serta mampu memberikan peluang pendapatan berterusan yang sangat mengalakkan di samping kebebasan masa.

Sebagai Perunding Unit Amanah anda mempunyai pasaran yang sangat luas di mana wang simpanan EPF berjumlah RM200 bilion boleh dilaburkan di dalam skim ini. Umat Islam juga masih baru dalam industri ini. Pasaran di kalangan orang melayu sendiri sangat luas dan masih belum diterokai sepenuhnya.

Anda adalah layak menjadi Perunding Unit Amanah dengan hanya perlu memiliki sijil SPM dan menduduki peperiksaan (CUTE) yang mudah sahaja.

=== Adakah ini sebahagian impian anda ? ====
1) Ingin mendapat pendapatan yang TIADA LIMIT
2) Ingin bekerja bebas (Independent), tiada boss. ANDA ADALAH BOSS DIRI
ANDA SENDIRI.

3) Ingin bekerja mengikut MASA ANDA SENDIRI
4) Ingin bekerja secara FULL TIME atau PART TIME. Pilih sendiri
5) Ingin berniaga sendiri tetapi TIADA MODAL.
6) Ingin tinggal di kampung sendiri tidak mahu berpindah

PALING PENTING IANYA BERLANDASKAN SYARIAH DAN TERTAKLUK DI BAWAH AKTA SURUHANJAYA SEKURITI SEKSYEN 18 UNDANG-UNDANG MALAYSIA

Langkah-langkah menjadi agent unit trust ialah :
1. Isi borang yang akan diberikan oleh saya kepada anda

2. Sediakan dokumen yang berikut:
a) 2 salinan IC
b) 1 salinan sijil SPM
c) 1 salinan buku akaun Bank (muka kedua tercatat nama dan nombor akaun)
d) 6 keping gambar passport
e) Yuran RM247.00 (akan dikembalikan selepas layak dalam masa 6 bulan)

3. Kembalikan borang yang telah dilengkapkan kepada kami.
4.Bersedia dan ambil peperiksaan CUTE
5. Jika LULUS anda akan diberikan Agent code oleh FMUTM dan anda
sudah layak menjadi Perunding Unit Trust.

Oleh yang demikian, jika anda tercari-cari peluang untuk menjadi usahawan Unit Trust hantar maklumat diri anda ke :-

email : kulats@gmail.com
call/sms: 019-4162639

 

45 Responses to “Kerjaya sebagai Perunding Unit Amanah(UTC)”


  1. 1 zhane September 6, 2008 at 8:27 pm

    Sy sbnrnya msh musykil dgn kerjaya ini yg mana apbl kita menjadi penasihat unit amanah utk mereka yg bukan islam…sudah semestinya mereka akan memilih pengurusan konvensional (melabur dlm saham tidak halal)…pastinya kita akan menerima komisyen dr pelaburan tersebut. tidakkah bermaksud kita juga terlibat atau memperolehi komisyen dr sumber yg juga tidak halal.. mohon nasihat dari yg pakar… Terima kasih di atas perhatian anda.

  2. 2 kulats September 9, 2008 at 4:01 pm

    Tidak semestinya pelaburan konvesional memberikan pulangan yang lebih berbanding dengan islamic investment. Realititinya, sesetengah islamic investment mempunyai lebih pulangan yang lebih tinggi.cthnya PITTIKAL drp Public Mutual.

    Kalau kita boleh meyakinkan agar prospek yg bukan muslim untuk membuat pelaburan yg menepati shariah,so kerjaya ni tidak sepatutnya menimbulkan masalah bagi perunding unit amanah yang mementingkan pelaburan yang menepati kehendak shariah.

  3. 3 taqim September 27, 2008 at 12:39 am

    How to be s psrt time? Coz I am an uniform gov servant and do not have a lots of time.

  4. 4 Abu Ameer October 15, 2008 at 3:56 pm

    Bagi mengelakkan terlibat dengan konvensional -dan itulah yang sepatutnya kita lakukan- promosi dana syariah sahaja, jika tidak maka tak perlu. Seperti yang kulat katakan tak semestinya yang konvensional itu yang terbaik.

  5. 5 public-smithveg October 16, 2008 at 2:36 am

    Perunding Unit Amanah? Adakah itu kerja amanah saham consultant?

  6. 6 kulats October 17, 2008 at 10:06 pm

    Ye la tu. Sama saje.

  7. 7 kulats December 11, 2008 at 12:08 am

    Be your own boss! Be a Unit Trust Consultant.

    You will enjoy the top 10 benefits as a Unit Trust Consultant as follows:

    - Unlimited income

    - One of the best commision structures in the industry

    - Passive income and flexible working hours

    - Overseas trips, public recognitions and awards

    - Sales contests, incentives and campaign

    - Professional sales and advanced IT tools support

    - Integrated training and coaching series

    - Be your own boss and lead your own sales agency
    opportunity

    - Incentives and subsidies for agency building and for
    Chartered Financial Planning (CFP) Exam

    - Fast track career promotions, bonuses, insurance coverage
    and much moreā€¦

  8. 8 nuke13 December 11, 2008 at 8:27 pm

    saya xtau ape2 pasal saham dan masih baru lagi dengan pelaburan ni. saya skg sedang berjinak2 nak membuat pelaburan pertama saya. Disamping itu saya juga sedang mencari kerja part time yg saya boleh buat kt rumah je. so, saya ni layak ke nak jadi UTC? Bagaimana latihan dijalankan?

  9. 9 kulats December 11, 2008 at 10:46 pm

    Hi Nuke13,
    Tahniah diatas minat anda untuk berjinak2 dengan pelaburan, InsyaAllah bersama pelaburan unit amanah.

    kalau nak jadi UTC ni, antara syaratnya:
    -Berumur 21 thn keatas.
    -Lulus ujian CUTE, yang dikelolakan oleh FMUTM .

    Kerjaya sebagai UTC ni boleh dilakukan dimana saja samada secara sepenuh masa ataupun sebagai “part time”.

    Setelah lulus ujian CUTE,bermakna anda telah ditauliahkan sebagai UTC.Banyak latihan yang berkaitan dengan kerjaya ni dianjurkan oleh unit trust Company untuk memperkayakan pengetahuan unit trust consultant yang berdaftar dengan syarikat masing2.

    kebiasaannya jadual untuk latihan akan dikeluarkan pd permulaan bulan tersebut untuk keseluhuran bulan tersebut.

    untuk maklumat lanjut:
    019-4162639
    kulats@gmail.com

  10. 10 rozman January 16, 2009 at 5:21 pm

    asskm..saya adalah merupakan agency leader perunding kewangan takaful dan konvensioan,di samping itu saya telah menduduki exam FMUTM pada febuary 2008 dan lulus.secara automatik saya di daftarkan dgn UOB-OSK.Ini disebabkan sahabat yang daftarkan saya dulu buat dgn UOB-OSK tetapi terus terang saya katakan saya tidak berminat dgn company itu..bukan apa,dikalangan orang kita banyak yg tahu UNIT TRUST sinonim dgn PUBLIC-MUTUAL,boleh tuan hubungi saya bagi urusan seterusnya?019-984XXXX

  11. 12 kulats January 24, 2009 at 10:30 am

    Diantara fakta-fakta yang perlu dipertimbangkan secara serius sebelum menceburkan diri didalam bidang unit amanah :

    – Permintaan pengguna terhadap Perbankan Islam dan pelaburan yg
    berlandaskan syariah meningkat dgn sangat tingginya. Bermula dgn
    hanya 2 dana Islamik pd 1993 dan telah bertumbuh kpd 128 dana
    unit amanah berlandaskan syariah bernilai aset bersih RM 16.8
    billion sehingga 2007.
    *sumber:Personal Money, The Edge issue #79, March 2008.

    – Bermula 1 Feb 2008, EPF telah membenarkan pekerja dan majikan
    mencarum sehingga umur 75 tahun. Prospek pasaran Unit Amanah
    semakin berkembang dan mendapat sokongan dari agensi kerajaan
    malaysia.
    *sumber : http://www.kwsp.gov.my/index.php?ch=p2reports&pg=bm_p2reports_statistic&ac=1009

  12. 13 nizam February 8, 2009 at 9:09 pm

    hai
    saya mula berminat dengan pelaburan
    saya bercadang untuk memulakan dengan rm 1000
    kalau ok,saya on terus
    saya juga berminat untuk menjadi UTC
    saya berharap encik boleh terangkan dengan lebih jelas
    dan boleh bersemuka untuk bincangkan hal ini

    Niezam_3656@yahoo.co.uk

  13. 14 kulats February 9, 2009 at 3:02 pm

    Hi Nizam,

    Thanks for your interest with unit trust.Based on our previous communications, pls feel free to contact me if any thing need further clarifications.

  14. 15 ezrin February 14, 2009 at 12:37 am

    Salam,
    Tuan..saya amat berminat dgn industri unit amanah ini dan telah pun menjadi UTC bg public mutual since feb 08..masalahnya sya amat kekurangn ilmu mengenainya..saya amat berharap dapat berguru dengan tuan..boleh? untuk makluman currently saya juga seorg salesman TOYOTA..bolehkah saya berguru dgn tuan?

  15. 16 kulats February 14, 2009 at 8:25 pm

    Ezrin,

    Tahniah….Jom sama2 kita belajar dan memeriahkan industry ni.

  16. 17 meen February 15, 2009 at 12:19 pm

    salam,
    saya pun berminat juga nak jadi perunding amanah ni..
    susat tak? masalah saya ni tak pandai bercakap.
    saya dah melabur 11k dalam unit trust ni

  17. 18 kulats February 15, 2009 at 9:46 pm

    Pandai bercakap bukannya kriteria utama untuk menentukkan kejayaan seseorang UTC.Secara relatifnya kefahaman tentang produk dan industry serta fokus adalah lebih penting. Terdapat banyak latihan serta aktiviti untuk meningkatkan kefahaman UTC mengenai industri ini dianjurkan oleh pihak2 yang berkenaan.
    Untuk menjadi UTC, sila hubungi saya.

  18. 19 nor February 18, 2009 at 1:16 pm

    saya telah mengceburi bidang ini hampir 1 tahun tapi susah dapat pelanggan kerana agen terlalu ramai lagipun market tak bagus bila apply dollar cost averaging market makin turun kesian customer asyik – ve, hingga saya stop jumpa customer , tunggu market betul2 drop tapi bila??????
    ramalan yang diberikan spt index composit akan menjunam hingga 600 buat customer takut nak melabur

  19. 20 Abd Rahim August 14, 2009 at 8:01 am

    salam,

    saya berminat, mohon hantar borang dan cara pengisiannya.

    sekian, terima kasih.

  20. 21 suhaimi bin sanuddin November 17, 2009 at 3:42 pm

    mau tau mcm mana jd UTC. boleh ka kalau kakitangan kerajaan jd UTC

  21. 23 muaalim November 23, 2009 at 4:11 pm

    saya sudah pun menyertai PM hampir 2 tahun, dalam 3 jenis pelaburan syariah.. saya berpuas hati dan rasanya sudah faham dgn perjalananya. jika saya ingin menjadi salah seorang perunding unit amanah ini, insyaAllah saya mampu terangkan. cuma kekurangan ilmu perjalanan ekonomi negara & dunia membuatkan saya tak mampu meramalkan apa yang akan terjadi. pada pendapat saudara perlukah saya mengetahui dgn lebih mendalam mengenai perjalanan ekonomi dalam & luar negara untuk menjadi seorang perunding unit amanah yang berjaya?
    bolehkah sudara meantu saya untuk menjadi seorang perunding unit amanh?

  22. 24 muaalim November 23, 2009 at 4:14 pm

    apa yang perlu saya ketahui (baca) rujukan untuk menduduki CUTE test?

    • 25 kulats December 14, 2009 at 10:10 pm

      Setelah pendaftaran dilakukan, bakal calun akan dibekalkan dengan satu naskah rujukan untuk menduduki peperiksaan CUTE. Ianya soalan objektif.

  23. 26 DZU BIN ISMAIL January 1, 2010 at 4:40 pm

    salam buat semua pembaca.saya pengurus unit di takaful ikhlas sdn bhd untuk kawasan kl dan kelantan serta terengganu.memerlukan sebagai perunding di takaful ikhlas.

    maseh ada kekosongan seramai 30 orang yang diperlukan lagi.oleh itu kepada sesesiapa yang berminat utk bekerja sebagai perunding dialu-alukan.syarat-syaratnya lulus spm dgn 5 lulus sahaja,diploma dan ijazah.mahir dalam bidang jualan adalah diutamakan.umur antara 20-45 tahun,lelaki dan wanita dan ibu tunggal.
    gaji 2x sebualan,bonus 3 bulan x,kumpulan wang simpanan ejen,melancung dan umrah.bonus lebihan dan elaun bulanan.
    jika berminat hubungi segera saya:no telipon 019-9394734 atau email.

  24. 27 azran January 14, 2010 at 9:22 pm

    A)saya berminat utk melabur dlm unit amanah.Masalahnya dekat mana saya nk daftar.Terus pergi bank ke?atau kena jumpa perunding?
    B)Saya berminat jadi perunding.Soalan dlm B.Inggeris ke?Senang ke susah

    • 28 kulats January 16, 2010 at 11:28 am

      Hi Azran,

      Terima kasih diatas minta anda terhadap Unit amanah. Anda ada perlu melalui perunding untuk mendapat penerangan yang lebih komprehensif. Untuk Maklumat lanjut, sila rujuk e-mail anda.

  25. 29 noraida January 17, 2010 at 2:16 pm

    salam,
    saya berminat dgn pelaburan unit amanah dan juga pelaburan emas.. blh saya dptkn info dari encik? terima kasih

  26. 31 sally March 17, 2010 at 1:15 pm

    saya berada di kedah, jika saya menjadi utc adakah perunding yang akan memberi tunjuk ajar di sini? berapa lamakah tempoh dapat menduduki peperiksaan itu selepas saya mendaftar dan keputusannya? memandangkan saya dah lama menganggur dan sedang mengalami mslh kewangan yang agak kritikal saya bercadang untuk menceburi bidang ini tetapi saya bimbang kalau keputusan saya akan merumitkan lagi mslh saya, adakah seseorang yang baru bermula memerlukan tempoh pembelajaran yang agak lama? memerlukan modal dan pengorbanan kewangan yang besar? apakah cabaran cabaran yang bakal dihadapi dan bolehkah seseorang yang baru bermula menghadapinya dengan mudah? c kulat..saya amat berharap c kulat dapat menjawab soalan soalan saya dan membantu saya..terima kasih..

    • 32 kulats April 8, 2010 at 9:29 pm

      Hi sally,
      Terima kasih diatas minat Sally untuk mengetahui lebih lanjut mengenai unit amanah Public Mutual. Jika sally betul2 berminat untuk menjadi seorang agen pelaburan unit amanah (UTC) , Sila hubungi saya samada melalui mail/Phone.

  27. 33 iam.in April 8, 2010 at 2:59 pm

    nak tanya sket..kalau masuk public mutual nie,modal kte akan terjejas x kalau ekonomi drop?n saya nk tau every single inch psl unit trust ni(public mutual)?tolong guide saye

    • 34 kulats April 8, 2010 at 9:26 pm

      Hi,
      Unit amanah saham nie ikut pergerakan harga pasaran saham semasa. Ianya akan sentiasa berubah tetapi tidaklah terlalu drastik seperti pasaran terbuka kat BSKL tu.
      Kalau you nak tau lebih lanjut mengenai unit amanah ni, sila contact saya samada melalui phone ataupun mail.

  28. 35 acai May 10, 2010 at 11:21 pm

    sebenarnya bg mereka yang bijak..dan banyak membaca mengenai unit amanah akan yakin mereka akan memperolehi keuntungan atau pulangan yang memuaskan di dalam unit amanah (unit trust)kerana sebenarnya di dalam buku mengenai unit amanah ada menerangkan bagaimana kita boleh menghadapi penurunan harga(readjustment price)dan boleh mengurangkan kos per unit, bagi setiap unit yang anda miliki..dan mengapa pengurus dana menyelarasakan harga..dengan harga yang rendah boleh membantu pelabur yang baru selain membantu pelabur menyelaraskan harga per unit dan sekali gus merendahkan sasaran harga yang bagi membolehkan mereka mendapat keuntungan dari pelaburan mereka…CARI BUKU RAHSIA PELABURAN UNIT AMANAH di situ nanti anda akan faham bagaimana unit amanah berfungsi dan bagaimana anda menjadi pelabur yang bijak…dan seterusnya saya yakin anda pasti ingin menjadi perunding unit amanah selepas itu…

  29. 36 kamal May 18, 2010 at 1:09 am

    Assalamualaikum.

    1.Apakah langkah untuk menjadi agen unit Amanah?
    2. Dimanakah peperiksaan dijalankan? Adakah ianya dijalaankan pada waktu cuti seperti hari Sabtu atau Ahad kerana saya ni seorang kakitangan kerajaan yang susah nak ambil cuti?
    3. Berapakah yuran penyertaan dan bayaran menghadapi peperiksaan?
    4. Saaya tak pandai berbahasa Inggeris, bolehkah saya berjaya dalam bidang ini?
    5. Berapakan amaun dan tempoh minima untuk membolehkan melabur dalam Unit Amanah?

    • 37 kulats October 2, 2010 at 3:16 pm

      Jawapan kepada Soalan En.Kamal:

      1.Apakah langkah untuk menjadi agen unit Amanah?
      -Kena ada lesen, jadi agen yg bertauliah.
      – Utk jd agen, kena ambil exam dulu.

      2. Dimanakah peperiksaan dijalankan? Adakah ianya dijalaankan pada waktu cuti seperti hari Sabtu atau Ahad kerana saya ni seorang kakitangan kerajaan yang susah nak ambil cuti?

      – Exam dibuat di banyak tempat yang ditetapkan. Hubungi UTC atau
      service provider yg berkenaan.
      – Exam juga diadakan pd hari Sabtu.

      3. Berapakah yuran penyertaan dan bayaran menghadapi peperiksaan?
      – Bayaran utk exam RM247 sahaja.

      4. Saaya tak pandai berbahasa Inggeris, bolehkah saya berjaya dalam bidang ini?
      – Untuk berjaya x semestinya kena fasih bahasa Inggeris.
      – janji boleh berkomunikasi/meyakinkan bakal pelanggan. Yang
      penting mesti ada ilmu lah.
      5. Berapakan amaun dan tempoh minima untuk membolehkan melabur dalam Unit Amanah?
      – Untuk buka akaun, pelaburan minima ialah RM1000.
      – X der tempoh minima dalam pelaburan unit amanah nie.

  30. 38 nazri September 19, 2010 at 6:19 pm

    salam…
    saya berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pelaburan dalam unit amanah nie..bleh dapatkan info lebih lanjut tak?

    wassalam

  31. 40 firdaus January 1, 2011 at 5:56 pm

    Perkongsian Pelaburan Unit Amanah Islam|Perunding Unit Amanah
    yang dapat membantu ramai orang dalam masalah kewangan..saya juga sudah mula berjinak-jinak dalam kerjaya ini..

  32. 42 pbo January 19, 2011 at 8:23 pm

    askum… tuan, saya berminat dgn unit amanah ni dan ingin menjadi agen perunding, jdi saya minta info lebih dri tuan…

    Terima kasih tuan,…

  33. 43 kulats January 19, 2011 at 11:42 pm

    Hi PBO,

    Thnks for your interest in UTC.
    Untuk maklumat lanjut, sila refer to Unitamanahislam.wordpress.com, sila baca dan fahamkan maklumat didalam tab “Kerjaya sebagai perunding Unit Amanah”.

    Utk Maklumat lanjut 019-4162639.

  34. 44 qin February 14, 2011 at 3:52 pm

    a’kum. saya berada di miri dan nak tanya sama da terdapat branch/agen utc ni kat miri. saya berminat dan perlukan byk info ttg kerjaya ni. boleh guide tak?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Which FUNDS is the best? Check it out HERE!!


Contact Form

Blog Stats

  • 87,312 hits

Recent Comments

Visitors since Jul10’09

free counters
April 2014
M T W T F S S
« Oct    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: