Penstrukturan semula pelaburan ahli (EPF)

According to pihak EPF, bermula pada Februari 2008 , new regulation dan calculation akan dilakukan pada account 1 pencarum bagi memberi peluang pencarum membuat pelaburan di usia muda dan sekaligus dapat menambah jumlah tabungan account 1 masing masing selepas persaraan nanti.

Kalau semuanya berjalan dengan lancar,bermula pada pelaburan berdasarkan kepada figure seperti berikut.

25-29 tahun ; simpanan asas rm9,000

30-34 tahun ; simpanan asas rm18,0000

35-39 tahun ; simpanan asas rm29,000

40-44 tahun ; simpanan asas rm44,000

45-49 tahun ; simpanan asas rm64,000

50-54 tahun ; simpanan asas rm90,000

55 tahun ; simpanan asas rm120,000

PENGIRAANYA BEGINI;

Katakan
Anda berumur 27 tahun…so basic saving dalam acc 1 epf anda mesti 9k
dan jika Account 1 u all ada sebanyak 17 ribu.

Jumlah amount yang anda layak melabur utk pelaburan pertama anda ialah

rm17 ribu – rm9 ribu, = rm8 ribu. ..rm8 ribu x 20 % ialah rm1.6K..
so first investment u all adalah rm1600

* Skim EPF, anda boleh membuat pelaburan setiap 3 bulan sekali.

16 Responses to “Penstrukturan semula pelaburan ahli (EPF)”


  1. 1 buzzybug January 18, 2008 at 9:05 am

    woww.. good news… thnx for the info..😉

  2. 2 نورنانا January 28, 2008 at 8:26 am

    yah..yah..yah..
    mesti buat ni…

    mari epun(buzzybug)…!!

  3. 3 zedi April 4, 2008 at 7:54 am

    duit yg dikeluarkan drpd eff kemudian saya invest dlm unit rust. after 3-5 years later boleh tak duit tu dikeluarkan semua atau hanya keuntungan sahaja yg boleh dikeluarkan??

  4. 4 kulats April 5, 2008 at 11:10 am

    Hi Zedi,

    klu invest guna duit EPF, kita tak boleh keluarkan sehinggalah sampai umur 50thn ataupun umur persaraan. Duit yg dilaburkan tu boleh dikeluarkan bila2 masa saje tapi ianya akan dipulangkan ke akaun EPF kita,semua sekali iaitu pelaburan pokok dan juga keuntungan, jika ada.

  5. 5 sany78 April 29, 2008 at 11:34 am

    saya dah masuk skim epf tu nak tanya bila bleh tau epf saya dah diambil untuk masuk saham public mutual.tq

  6. 6 kulats April 29, 2008 at 2:08 pm

    Hi sany78,
    biasanya investor akan diberitahu melalui satu penyata dari PM, berapa banyak duit dari EPF nyang digunakan utk pelaburan. Satu lagi alternatif ialah dengan melayari laman web i-akaun KWSP. Tapi kena daftar dulu dan kita boleh check all the transactions.

  7. 7 olyn May 1, 2008 at 11:00 am

    Hi Kulat,
    Apa yang saya faham pelaburan minimum untuk unit trust adalah RM1k, tapi bila saya buat culculation 20% dpt jumlah baki selepas minuse RM9k simpanan asas less than 1k. Meaning i tak boleh invest lagilah kan sbb amt yg boleh dilaburkan less than RM1k. Contoh:-

    Amt for investment:-
    =12000(act 1)-9000k (basic fund)
    =3000

    20% from the balance
    =20% from 3000
    =600 (less than 1k)

    Cheers,
    olyn

  8. 8 kulats May 1, 2008 at 2:44 pm

    Hi Olyn,

    Tepat seperti yang anda perjelaskan.Buat Masa ni anda tak layak lagi utk menyertai skim pengeluaran EPF utk sebarang bentuk pelaburan yang diluluskan.

    Walau bagaimana pun, anda boleh mula membuat pelaburan secara tunai, min RM1K dan boleh buat potongan bulanan (min RM100).

  9. 9 kamal May 21, 2008 at 11:20 am

    hai saya nak bertanya bagaimana cara pelaburan ini saya kurang faham dan bagaimana pelaburan pengunan epf boleh jelaskan adakah keuntungan dikira setiap bulan atau tahunan dan bila boleh diambil keuntungan dan boleh cadangkan bagaimana cara untuk membuat pelaburan yang terbauk adakah berisiko tinggi

  10. 10 kamal May 21, 2008 at 11:25 am

    boleh jelaskan secara terperinci tentang unit trust dan pengeluaran kwsp saya memounyai 34k kwsp jumlah yang boleh dikeluarkan untuk membuat pelaburan berapa dan saya minta nasihat bagaimana hendak melabur dan menjadi pelabur bijak

  11. 11 zu July 4, 2008 at 8:53 am

    banyak funs,yang mana paling menguntungkan,risiko kurang,
    mcm mana nak tukar kiraan unit kepada wang

  12. 12 kulats July 5, 2008 at 12:41 am

    salam,
    saudara boleh membuat pelaburan melalui pengeluaran wang simpanan ahli KWSP jika anda menepati syarat yang ditetapkan.

    – belum mencapai umur 55 tahun.
    – layak membuat pengeluaran berdasarkan:
    Jum simpanan akaun 1-Simpanan asas(ikut umur)=X.
    Jum pelaburan yg dibenarkan => 20% drpd X = Y
    Jika nilai Y > RM1000, Maka anda layak utk
    membuat pegeluaran pelaburan unit amanah ni.

    Keuntungan pelaburan unit amanah ni berdasarkan kepada
    pasaran semasa. Harganya turun naik mengikut pasaran saham.

    Saudara boleh membuat jualan balik bila2 masa sahaja tetapi perlu diingatkan semua nilai penjualan balik itu akan dikreditkan kedalam akaun 1 (EPF) anda.

  13. 13 kulats July 6, 2008 at 7:59 am

    Zu,

    Agak sukar untuk mengatakan fund mana yang yang paling menguntungkan kerana semua fund adalah tertakluk kepada pasaran semasa dan banyak faktor2 luaran yang mempengaruhi harga pasaran. Perlu diingatkan setiap pelaburan adalah terdedah kepada risiko.

    Rekod masa lampau tidak menjanjikan suatu kepastian.Walau macammana pun risiko bagi Unit Amanah adalah relatively sangat kecil berbanding purata pulangan tahunan 15% -25%.

  14. 14 zu samad September 5, 2008 at 10:09 am

    salam. saya dah melabur dan baru je lulus exam mute. dah dapat 3 oarng yg telah melabur. alhamdulillah. tp macam mana nak tarik minat otang ramai. kebanyakan kata rm 1 k,tu mahal sangat.pastu fun ,tak tahu nak pilih utk mereka. yg saya tgk cuma pcif yg skrag harga rendah sekitar 0.18**.

  15. 15 Arif September 6, 2008 at 1:05 am

    Zu,
    Betul kata kulats tu. Soalan tu kalau nak jawab nak kena tengok you risk-return profile dulu. How long you can keep the money untouched. In general, kita ada fund yang sesuai untuk setiap individu. Arif.

  16. 16 kulats September 9, 2008 at 3:55 pm

    TQVM brother Arif pasai dok jenguk gak blog ni.brother Arif ni dak cukup established dalam bidang nie. Banyak info menarik didalam blog beliau.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Which FUNDS is the best? Check it out HERE!!


Contact Form

Blog Stats

  • 146,897 hits

Visitors since Jul10’09

free counters
January 2008
M T W T F S S
    Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

%d bloggers like this: