Ketahui Hak Anda : Tempoh bertenang (Cooling off Period).

Tempoh bertenang ialah hak bagi setiap pelabur unit amanah untuk menilai semula keputusan mereka,sama ada hendak meneruskan pelaburan dalam dana unit amanah itu atau tidak. Tempoh bertenang ini dinyatakan dengan jelas didalam setiap prospektus.

Pada dasarnya, tempoh bertenang bermula selepas sahaja seseorang pelabur melabur dalam sesuatu dana unit amanah. Tempoh bertenang ini diberikan selama enam (6) hari bekerja bermula dari “tarikh permohonan pembelian unit amanah diterima” . Dalam tempoh ini, pelabur unit amanah boleh memilih sama ada untuk menarik diri atau meneruskan pelaburan dalam unit amanah itu.

Sekiranya seseorang pelabur memilih untuk menarik diri didalam tempoh bertenang, pelabur berhak mendapat semula sepenuhnya wang yang dilaburkan, termasuk yuran/caj yang telah dibayar.

Walau bagaimanapun, anda perlu ingat bahawa hak bagi tempoh bertenang itu bukanlah hak kekal kerana hak ini hanya diberikan kepada pelabur yang melabur dalam produk sesebuah syarikat pengurusan unit amanah bagi kali pertama sahaja.

Sebagai contah, jika anda membeli satu produk unit amanah daripada Syarikat A, dan inilah kali pertama anda melabur dalam produk unit amanah yang ditawarkan oleh syarikat itu, maka anda boleh melaksanakan hak anda untuk mengubah fikiran anda dan mendapatkan semula wang dalam tempoh bertenang tersebut.

Pelaburan seterusnya, dana amanah yang lain dari syarikat yang sama iaitu Syarikat A, maka tiada lagi tempoh bertenang baginya.

Advertisements

0 Responses to “Ketahui Hak Anda : Tempoh bertenang (Cooling off Period).”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Which FUNDS is the best? Check it out HERE!!


Contact Form

Blog Stats

  • 178,795 hits

Visitors since Jul10’09

free counters
July 2009
M T W T F S S
« Jun   Dec »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Advertisements

%d bloggers like this: